włoska restauracja w Krakowie
Wyjątkowa włoska kuchnia
Chcesz smacznie zjeść? Wśród szerokich alternatyw, które proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, kolorów i duża dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie smaki
Standardowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie jedzenie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dodać do makaronu. bianca Ryby, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy dziczyzna oraz przeróżne warzywa, powodują, że makarony nie są w stanie się znudzić.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To też risotto, tortellini, ravioli i liczne desery – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mozarelli i pecorino.
Zobacz film