restauracja włoska Kraków
Dla większości ludzi na całym świecie, Włochy są jednoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, ale równie przyzwoicie znane są z pysznej kuchni. Tak więc, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by następnie stwierdzić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak trafnego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.
Najlepsza wołowina Kraków
Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dziś wyjątkową tożsamość. Jednak ta kuchnia istotnie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różne składniki i style gotowania i ewoluowała w coś całkowicie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej kultowych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.
Fundamentalna filozofia kuchni włoskiej
• Dwie ideologie, które stanowią podstawę kuchni włoskiej, to jego łatwość i pasja i na tym głównie opiera się miłość do włoskich potraw.
• Większość włoskich potraw jest przygotowanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
• Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość lub ewentualnie skomplikowane techniki gotowania.
Co szczegółowo ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!
• Oprócz ogromnej różnorodności makaronów, dwie newralgiczne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
• Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
• We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.
Kultura pożywienia – także do pokochania!
Włochy są kultowe ze swojej silnej kultury rodzinnej. Na ogół posiłki są długie, albowiem uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo lub ewentualnie przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Potem następuje „primo”, czyli włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno może być podawane razem z daniem głównym.