Restauracja Karmelicka Kraków

Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, jakkolwiek równie porządnie znane są z pysznej kuchni. Tak więc, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, aby następnie stwierdzić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak poprawnego pożywienia - jak właśnie we Włoszech.

kuchnia włoska Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj nadzwyczajną tożsamość. Mimo to ta kuchnia faktycznie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na rozmaite składniki i style gotowania oraz ewoluowała w coś gruntownie innego. Na przykład niektóre z najbardziej legendarnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Doniosła filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, jakie tworzą bazę kuchni włoskiej, to jego prostota i pasja oraz na tym przede wszystkim opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość lub skomplikowane techniki gotowania.

Co od początku do końca miłujemy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz kolosalnej rozmaitości makaronów, dwie koronne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d'Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura pożywienia - również do pokochania!
Włochy są popularne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Na ogół posiłki są długie, bo uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo lub ewentualnie przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed głównymi posiłkami. Później zachodzi "primo", innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany "Secondo" i składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno może być podawane razem z daniem głównym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *