Cellulit można pokonać dietą

Cellulit to problem występujący nie tylko u osób z nadwagą. W walce z nieestetyczną „pomarańczową skórką” duże znaczenie ma stosowana na co dzień dieta. Jakie zatem zmiany należy wprowadzić do jadłospisu, aby cieszyć się gadką skórą jeszcze przed nadejścia lata? O poradę warto poprosić dietetyka.

 

Czym jest cellulit?

Cellulit to problem, który dotyczy przede wszystkim kobiet. Najczęściej pojawia się podczas dojrzewania, wskutek stosowania tabletek antykoncepcyjnych, ciąży, a także w okresie menopauzy. Jego powstanie wywołują często żeńskie hormony. W przypadku gdy wyższy jest poziom estrogenu w stosunku do progesteronu, działa on rozszerzająco na naczynia krwionośne, w efekcie czego zwiększa się ich przepuszczalność i pojawia się miejscowy obrzęk, który bezpośrednio przyczynia się do utworzenia tkanki cellulitowej. Konsekwencją jest niewłaściwe rozmieszczenie tkanki tłuszczowej w głębszych partiach skóry. W rezultacie tworzą się widoczne, wypukłe grudki i bruzdy. Umiejscowione są głównie tam, gdzie najczęściej odkłada się tkanka tłuszczowa, czyli na pośladkach, udach czy brzuchu. W zaatakowanych przez cellulit tkankach znacznie pogarsza się krążenie limfy i krwi, dlatego komórki są mniej dotlenione, a przez to i gorzej ukrwione. Tłuszcz nie ulega spaleniu, a organizm magazynuje wodę i toksyny, przez co tworzą się nieestetyczne fałdy i zgrubienia. Aby zredukować objawy „pomarańczowej skórki”, warto pomyśleć o zmianie stylu życia oraz zastosowaniu odpowiedniej diety.

 

Dieta antycellulitowa

Powstawianiu cellulitu w dużej mierze sprzyja niezdrowy tryb życia, brak aktywności fizycznej, używki, jak również otyłość oraz stosowanie diety bogatej w węglowodany, tłuszcze i sól. Najlepszą profilaktyką są zatem odpowiednie nawyki żywieniowe. – Aby uniknąć lub pozbyć się nieestetycznego problemu warto wybierać produkty lekkostrawne, takie jak ryby, chude mięso, brązowy ryż. Powinniśmy ograniczyć wszelkie tłuszcze zwierzęce i węglowodany, w szczególności przekąski takie, jak słodycze, fast-food i chipsy. W zamian możemy sięgać po bogate w witaminy i antyoksydanty owoce oraz warzywa – mówi Anna Marciniec, dietetyk Naturhouse. - Unikajmy także produktów wysoko przetworzonych takich jak, zupy czy sosy w proszku. Zawierają one konserwanty oraz sztuczne barwniki, które gromadzą się w naszym organizmie i dostarczają mnóstwa zbędnych kalorii – dodaje ekspert Naturhouse. To samo dotyczy wszelkiego rodzaju używek – palenie papierosów osłabia naczynia krwionośne i zwiększa prawdopodobieństwo powstawania obrzęków. Zalecana jest także rezygnacja z soli, która powoduje zatrzymanie wody w naszym organizmie. Z powodzeniem można ją zastąpić innymi przyprawami: bazylią, oregano, kolendrą, cebulą czy czosnkiem. Na kondycję skóry korzystnie wpłynie również picie zielonej herbaty, która posiada wiele cennych właściwości – przyspiesza trawienie, oczyszcza organizm i pomaga w usunięciu szkodliwych toksyn. Możemy wypróbować także inne herbatki ziołowe o podobnych właściwościach, np. na bazie skrzypu polnego, pokrzywy, lipy czy kopru włoskiego. Dodatkowo do codziennego menu warto włączyć napój z zielonej natki pietruszki. Oprócz naparów z ziół, codziennie powinniśmy pić również co najmniej 1,5 l niegazowanej wody mineralnej.

 

Ruch to zdrowie

W walce z cellulitem ważna jest nie tylko sama dieta. Musimy pamiętać też o aktywności fizycznej. Najkorzystniejsze będą ćwiczenia aerobowe, jak fitness, jogging, jazda na rowerze czy szybki spacer. Równie dobrym sposobem na kształtowanie sylwetki jest pływanie. Odpowiednie nawyki żywieniowe w połączeniu ze sportem pomogą nam nie tylko pozbyć się uciążliwego problemy, a także poprawią naszą kondycję i wpłyną na lepszą samoocenę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *