Kuchnia włoska – prostota ale przede wszystkim przyjemność z spożywania
Dla miłośników kuchni, która zapełni żołądek po brzegi, pozwalając na niebagatelne poczucie sytości, świetną propozycją jest kuchnia italiano, a w następstwie tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich dań na całym globie, a dania którymi się szczycą, stały się kompatybilnymi gośćmi na stołach w mieszkaniach wielu ludzi, również Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż blisko kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z najbardziej legendarnych kuchni, a dzieje się tak za sprawą korzystania z kolosalnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej też przypraw, lecz i parmezanu – sera, który ubóstwiają wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces swojej popularności kuchnia włoska zawdzięcza nadmienionym wyżej przyprawom, do których przystają pomiędzy innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz oczywiście rozmaryn. Prócz tego, Włosi uwielbiają również pomidory, oliwki, czosnek oraz naturalnie cebulę.
Połączenie słusznych składników z słusznymi przyprawami daje niesamowite wrażenia oraz powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest branżą kuchni włoskiej i co wyróżnia ja spośród innych? Największym atutem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz standardowych znanych nam dań takich, jak makaron lub pizza, kuchnia włoska oferuje znacznie więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To właśnie w owocach morza i daniach mącznych oraz – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.